ציוד אסטרונומיה
הטלסקופ הוא המכשיר הוותיק ביותר לחקר האסטרונומיה, הוא ידוע עוד מימי גליליי גלילאו ולפניו. היום ישנם מכשירים נוספים המשמשים את חוקרי האסטרונומיה, ולא רק, גם חובבים מוצאים בהם עניין. המכשירים המוצעים כיום בתחום הם מיקרוסקופים, משקפות משוכללות, טלסקופ מיוחד לצפייה בשמש, פלנטריומים וכיפות למצפי כוכבים. יש טלסקופים שניתן לחבר לסמארטפון, טלסקופ למתחילים, טלסקופ עמיד למים. כשרוכשים ציוד אסטרונומי, גם כשמדובר לצורכי פנאי או לצפרות מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בעל הכשרה בתחום, ולקבל הדרכה מקצועית לגבי תפעול המכשיר, אחרת זה יהפוך עד מהרה לעוד רהיט מאובק בבית…
חברות מקצועיות של ציוד אסטרונומי
בין החברות המקצועיות המייצרות ציוד אסטרונומי נמנים החברות הבאות: Meade, SkyWatcher, Orion, William-Optics, Cosmos, Bresser, Explore Scientific, Synta ועוד. החברות מייצרות טלסקופים מקצועיים לחובבים ולאנשי מקצוע, משקפות משוכללות, טלסקופים רובוטיים, חצובות איכותיות ומקצועיות, מצלמות עם מסנני שמש לצפייה בשמש, פלנטריומים למוזיאונים וניידים, פלנטריומים היברידיים, כיפות למצפי כוכבים ביתיים ומקצועיים מיקרוסקופים, משקפיים לצפייה בשמש (משקפי ליקוי), מתאם לחיבור של הסמארטפון לטלסקופ, מערכת לצילום גופים מהירים בחלל ועוד. אם אתם רוצים לפתח את תחביב האסטרונומיה הטבוע בכם או להתבונן בליקוי ירח, לפני שתרכשו ציוד אסטרונומי מומלץ שתיגשו לתצפית אסטרונומית אמיתית ומקצועית באחת מאתרי התצפיות בארץ, שם תוכלו ללמוד איך למצוא ולהביט בגלקסיות, במכתשי הירח ובגרמי השמים.
טיפים לבחירת וכיוון משקפת אסטרונומית
אחת ממכשירי העזר של האסטרונומים היא המשקפת. המשקפת מאפשרת לראות עצמים קטנים ובהירים שהעין לא רואה במבט רגיל. בעזרת המשקפת ניתן להבחין בין כוכבים כפולים, בפרטי ערפיליות ובירחי כוכב הלכת צדק וכדומה. מומלץ לרכוש משקפת בעלת עדשות קדמיות גדולות (מספר 10 או 15) מספר העדשות מגדירים פי כמה העדשה מגדילה את האובייקטים הנראים דרכה. הקוטר המומלץ במילימטרים – 50-70 מ”מ. לפני השימוש הראשון מומלץ לבצע בדיקה באמצעות מיקוד העדשה באור יום על אובייקט ארצי ולאחר ההסתגלות לבצע את המיקוד על הירח או כוכב אחר. את המיקוד עושים על ידי עצימת עין אחת וכיוון כפתור הפוקוס בעדשה הרלוונטית, לאחר מכן עוצמים את העין השנייה וממקדים את העדשה השנייה עד שרואים את האובייקט באופן זהה וברור בשתי העיניים.
איך משתמשים עם טלסקופ?
ראשית, לפני שימוש בטלסקופ וכדי להבין ולהבחין בין אובייקטים שונים יש להכיר לפחות היכרות בסיסית את גרמי השמים. הטלסקופ מאפשר להבחין בעצמים רחוקים מאוד בעזרת שימוש בשתי תכונות. 1. כושר הפרדה בין שני עצמים קרובים. ו-2. איסוף אור והבאתו לעדשת הטלסקופ. איכות התכונות האלו ומה שמשפיע על חדות הראייה הוא קוטר העדשה האפקטיבי. ככל שהקוטר גדול יותר כושר ההפרדה שלו טוב יותר, ולא כפי שרבים נוטים לחשוב כי טלסקופ שיש בו תכונת זום גדולה יותר הוא איכותי יותר. הטלסקופ הוא כלי שדרכו מביטים רק בעין אחת, לכן כדי למנוע מאמץ מיותר בעת התבוננות בטלסקופ אל תעצמו את העין השנייה אלא השאירו אותה פקוחה וכסו עם היד.
איפה הכי טוב להשתמש בציוד אסטרונומיה
אם האובייקט נצפה במבט בשני העיניים ככפול יש בעיה כנראה בציר האופטי. המקום הטוב ביותר להביט לגרמי השמים באמצעות ציוד אסטרונומי הוא במקום המרוחק מיישוב עירוני – ביישוב עירוני הראות מופרעת מהתאורה של הרחוב ושל בתי המגורים, ויוצר את מה שמכונה בפי האסטרונומים ‘זיהום אור’. כאשר מביטים בשמים במקום טוב כלומר עם זיהום אור מינימלי ובאזור בעל לחות נמוכה ניתן להבחין בגלקסיות, בכוכבים משתנים, בערפיליות, בצבירי כוכבים, בטבעות שבתאי ועוד. לסיום, לא ניתן להתעלם מ’חוק הטבע’ הבא: ככל שתשקיעו יותר כסף תקבלו ציוד יותר איכותי.